Novice

Kaj je novega, kaj se kuha, kakšno vreme bo v petek?

Brez potice ni praznikov

V tednih pred božično-novoletnimi prazniki vsi brzimo po nakupih in divje razmišljamo, kaj bo najboljše darilo za vsakega od naših najdražjih. Da ne omenjamo, da je treba speči še piškote, morda še kupiti in okrasiti smrečico pa tudi pripraviti jedilnik za božično in silvestrsko večerjo ter vse ostale praznične obroke.

Ker mislimo, da je treba med prazniki s hitenjem in razmišljanjem vsaj malo prenehati ter si vzeti čas za najbližje, smo pobrskali po svoji kuharski knjigi ter namesto vas našli dva recepta za kraljico praznične mize.
Pokličite družino, prijatelje ali sosede, zavihajte rokave in specite slovito Kukljevo pehtranko ali nekoliko drugačno korenčkovo (le)potico s kokosom iz Gostilne Pri Mari.

Pa uživajte!
_____________________
Kukljeva pehtranova potica  
Testo:
600 g moke
40 g kvasa
50 g masla
50 g olja
približno 2 dl mleka
3 rumenjaki
60 g sladkorja
6 g soli
1-2 žlici ruma
1 vanilin sladkor
limonina lupinica  

Nadev:
120 g masla  
3 jajca  
100 g sladkorja  
2 dl goste kisle smetane
2 pesti narezanega pehtrana  
1 vanilin sladkor

V manjšo posodo ali skodelico nadrobimo kvas, mu primešamo malo moke, sladkorja in toliko mlačnega mleka, da dobimo gostotekoče testo. Kvasec pustimo, da naraste na dvojno prostornino. Moko presejemo v skledo. Prilijemo mlačno mleko, v katerem smo raztopili sol in sladkor ter primešamo razžvrkljane rumenjake, rum, vanilin sladkor in nastrgano limonino lupinico. Vse skupaj zmešamo in na koncu dodamo stopljeno mlačno maslo in olje. Testo mešamo sprva s kuhalnico, nato pa nadaljujemo z rokami in na hitro zgnetemo v gladko kepo, ki se loči od posode. Dobiti bi morali precej mehko testo. Posodo pokrijemo in pustimo, da testo naraste na dvojno prostornino.
Zmehčano maslo dobro umešamo, izmenično dodajamo rumenjake in sladkor. Dodamo gosto kislo smetano, vanilin sladkor in na koncu še trd beljakov sneg.  
Pečico razgrejemo na 190 stopinj. Potičnik namažemo z maslom.
Testo zvrnemo na pomokan prt in ga razvaljamo v velik pravokotnik, dolg toliko, kot je obseg potičnika. Premažemo s pripravljenim nadevom in potresemo z narezanim pehtranom. Tesno zvijemo in položimo v namazan model. Potico večkrat prebodemo, pokrijemo s prtičem in pustimo, da vzhaja na dvojno prostornino.  
Čas pečenja potice je približno eno uro in sicer sprva pri temperaturi 190 °C 20 minut in nato 40 minut na 160 °C.
_____________________________________
Korenčkova potica po receptu Gostilne Pri Mari
Testo:
600 g moke
1 žlička soli
2 rumenjaka
50 g sladkorja
1 žlica ruma
približno 3 dl toplega mleka
50 g masla

Kvasec:
20 g kvasa
0,5 dl mleka
1/2 žličke sladkorja

Nadev:
120 g masla
2 jajci
120 g sladkorja
limonina lupinica
600 g korenčka
200 g kokosove moke

Za nadev korenček ostrgamo in fino naribamo. V kozici stopimo maslo in na njem popražimo nastrgan korenček. Vmešamo še kokos. Stresemo v skledo in počakamo, da se ohladi. Izmenjaje primešamo obe jajci in sladkor ter naribano limonino lupinico.
Mleko za kvasec segrejemo in sladkamo. Dodamo kvas in razmešamo, da se raztopi. Presejano moko stresemo v skledo, v sredini naredimo jamico. Vanjo nalijemo v sladkanem toplem mleku stopljen kvas. Pomešamo z malo moke in pustimo, da počiva 10 minut.
Medtem v kozici pri zmerni temperaturi razpustimo maslo.

Pričnemo z mesenjem tako, da moko primešavamo iz jamice navzven. Dodamo sol, rumenjake, sladkor in rum, počasi prilivamo mleko in zamesimo testo. Dolijemo še toplo tekoče maslo in testo gnetemo toliko časa, da postane gladko. Pokrijemo in pustimo, da testo vzhaja približno 1 uro.
Pečico razgrejemo na 180 stopinj.
Vzhajano testo zvrnemo na rahlo pomokan prt in tanko razvaljamo. Od roba do roba namažemo s korenčkovo-kokosovim nadevom in zvijemo.
Potičnik namažemo z maslom. Potico položimo v namaščen model, prepikamo z iglo, pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati še približno 1 uro.
Pečemo dobro uro, da se potica zlato zapeče in prične odstopati od modela.

Dober tek!

 

Deli: