Novice

Kaj je novega, kaj se kuha, kakšno vreme bo v petek?

Odprta kuhna že stotič v Ljubljani

Odprta kuhna je prostor druženja, odprtosti, solidarnosti in prijateljstva

Odprta kuhna bo ta petek obeležila prav poseben trenutek. Na Pogačarjevem trgu bo med 10. in 21. uro namreč potekala že stota ljubljanska izvedba dogodka, ki je za marsikoga postal obvezen, slasten in sproščujoč uvod v konec tedna.

Odprta kuhna je konec marca vstopila v svojo že peto sezono, ob stoti ljubljanski izvedbi pa ji je čestital tudi župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković: “Odprta kuhna na enem mestu poudarja in predstavlja točno to, kar Ljubljano dela najlepše mesto na svetu. To je prostor druženja, odprtosti, solidarnosti in prijateljstva, kjer ob dobri hrani in pijači živimo skupaj in spoštujemo različnost! Lahko rečem, da ob petkih Odprta kuhna na Pogačarjevem trgu zares združi ves svet! Organizatorjem Odprte kuhne čestitam ob 100. kuhanju in jim želim še veliko sončnih petkov!”

Projektu je ob jubileju čestitala tudi direktorica JP Ljubljanske tržnice in parkirišča (JP LPT) Mateja Duhovnik in dejala: “Petkove Odprte kuhne so čudovito nadgradile naša večletna, delno že uresničena prizadevanja, da poleg sadja in zelenjave na osrednji ljubljanski tržnici ponudimo tudi kulinarično bogastvo slovenskih pokrajin. Ko Pogačarjev trg že v dopoldanskih urah napolnijo mamljive dišave, ki privabijo pisano množico obiskovalcev iz Ljubljane, Slovenije in sveta, je užitek popoln. Ob tej priložnosti je na mestu moja zahvala sodelavcem, ki poskrbijo, da lahko organizatorji izvedejo prireditev, organizatorjem Odprte kuhne pa želim sončno prihodnost!”

Prerasla svoje osnovno poslanstvo

Odprta kuhna je zagotovo močno prispevala k razvoju kulinarične scene v Ljubljani in drugod v Sloveniji, saj je na njej možnost predstavitve najširši javnosti dobilo že krepko več kot sto različnih ponudnikov, ki so v tem času pripravili že več kot tisoč različnih jedi. Hkrati je Odprta kuhna zagotovo pomagala pri umeščanju Ljubljane in Slovenije na svetovni kulinarični zemljevid.

Kot izpostavlja Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana, je pestra in kakovostna kulinarična ponudba vedno pogostejši motiv prihoda turistov v Ljubljano:

“Odprta kuhna v obliki priljubljene ulične prehrane ponuja tako tipično ljubljansko in slovensko, kot tudi bogato ponudbo mednarodnih jedi. A hkrati je že zdavnaj prerasla svoje osnovno poslanstvo, saj je mestno tržnico ob petkih spremenila v srečevališče različnih generacij domačinov in obiskovalcev ter postala manifestacija svetovnega trenda “live like a local”, kar je za turiste še posebej privlačno,” je dejala.

 

Na sodelovanje je ponosen tudi Geza Horvat, vodja sektorja Tržnice na JP LPT. “Kaj reči ob tem jubileju? Vsekakor to, da se s ponosom in vznemirjenjem ozrem na prehojeno pot Odprte kuhne od njenega začetka leta 2013 do danes. Kulinarične dobrote ob petkih na Pogačarjevem trgu nam brez besed povedo vse. Zahvala celotni ekipi sodelavcev in ekipi Odprte kuhne, saj brez njih “kuhne” ne bi bilo.”

Deli: