Novice

Kaj je novega, kaj se kuha, kakšno vreme bo v petek?

Topli požirki za mrzle dni

Veseli december je v polnem zamahu, praznične lučke krasijo mesto in vas, ulice in trgi so polni dobrovoljnih ljudi. Vse diši po kuhanem vinu, praženih mandljih in drugih dobrotah, ki jih pripravljajo na stojnicah in v sejemskih hišicah.

Ljubljana je v teh dneh prav posebej čarobna in če (kot mi) že pošteno pogrešate Odprto kuhno, vam močno priporočamo sprehod po nabrežjih Ljubljanice, kjer boste srečali tudi mnoge znane obraze.

Med njimi je tudi Matej Martel Režek, na Odprti kuhni poznan kot idejni vodja Experiment; no ART = no FUN, ki fine zimske napitke začini tudi s kakšno modro mislijo ali krepko šalo. Če si želite v teh mrzlih dneh pogreti dušo in telo (in ogreti smejalne mišice), le poiščite hišico, kjer so ponudbo skreirali Experimentovci v sodelovanju z ekipo Moj lokal, na koncu Gallusovega nabrežja (pri Zoisovem mostu). V isti hišici dobite tudi slavne sladke dobrote, ki jih na Odprti kuhni najdete pri Atelierju Karim. Razlogov za obisk torej res ne manjka.
Mi smo se tam oglasili pred kratkim in ker so nas njegovi topli požirki za mrzle dni tako navdušili, da jih želimo pripravljati tudi v udobju domače kuhinje, smo Mateja poprosili za dva recepta.

-
GAVNARJEV ZVAREK
Sestavine za en zvarek:
0,10 l belega vina
0,05 l nefiltriranega jabolčnega soka
0,02 l domačega ruma
Dva klinčka malo cimeta, ščep rozin, dva krhlja mandarine

V skodelico damo klinčke, cimet, mandarine, rozine in rum. Vino in jabolčni sok segrejemo do 70 °C in prelijemo v skodelico.
Postrežemo z nasmehom.
-
MILJAMOVKA
Sestavine za 10 zvarkov:
0,5 l domačega tepkovca oz. viljamovke
200 g medu
Suhe hruške

Žganje in med segrejemo na 40 °C. Prelijemo v poldecilitrske kozarčke in v vsakega dodamo 3-5 kosov suhih hrušk.
_

Mi že hitimo po sestavine, pa vi? Boste Gavnarjev zvarek ali kak drug tekoči eksperiment pripravili tudi doma? Nič se skrivat’, podelite ga z nami na družbenih omrežjih!

Deli: