Novice

Kaj je novega, kaj se kuha, kakšno vreme bo v petek?

Zaključili smo peto sezono

Zdi se, da smo komaj včeraj s prvim pomladnim petkom otvorili sezono kulinaričnih druženj širom Slovenije, pa je že za nami tudi zadnja Odprta kuhna v letu 2017. Pravijo, da čas leti, ko se imamo lepo in letos smo se imeli lepo ob nemalo priložnostih!

Ob dobrotah Odprte kuhne smo se družili kar 38-krat! Skupaj smo preživeli kar 27 okusnih petkov v Ljubljani, 5 gurmanskih celjskih sobot, dvakrat smo se ob dobri jedači in pijači v spremljavi morskega vetriča zbrali v Kopru, trikrat smo z okusi od blizu in daleč napolnili Bevkov trg v Novi Gorici in karavano Odprte kuhne prvič predstavili tudi na Ptuju. Vsega tega seveda ne bi zmogli brez vseh, ki nas tako ali drugače podpirate pri izvedbi projekta - hvala celotni organizacijski in tehnični ekipi Odprte kuhne, hvala JP LPT, ekipi Simbio, mestnima občinama Koper in Nova Gorica ter Javnemu zavodu za turizem Ptuj.

Vse to smo lahko naredili le s pomočjo skoraj 80 odličnih ponudnikov z vseh koncev Slovenije, ki so predstavili preko 300 različnih jedi - od tradicionalnih slovenskih preko svetovnih kuhinj vseh kontinentov do modernih kulinaričnih mojstrovin.

Veseli nas, da je Odprta kuhna postala eno najpomembnejših petkovih shajališč za domačine - lepo je videti nasmejane obraze družin, skupin prijateljev in parov, ki ob petkih uživajo v jedači, pijači in razgibani atmosferi, še lepše pa je, da nam je marsikateri od teh obrazov že dobro poznan, saj se mnogi obiskovalci na Odprto kuhno vračate vsak petek. Najboljši ste!

Hkrati pa smo ponosni, da projekt igra pomembno vlogo pri umeščanju Slovenije na kulinarični zemljevid sveta. Množičen obisk tujih obiskovalcev so pomembno dopolnile tudi mednarodne medijske ekipe, saj letos skoraj ni minil petek, da Odprte kuhne ne bi obiskala kakšna izmed njih. Pri nas se je oglasila ekipa Xinhua News, najvplivnejše medijske organizacije na Kitajskem, za več ur smo se zaklepetali z dopisnikom priznane britanske medijske hiše Monocle. V svoje prispevke o Sloveniji pa sta nas vključila tudi ameriški CNN in angleški Guardian. Seveda ne morem mimo New York Timesa, ki je Odprto kuhno vključil v svoj prispevek o 36 urah v Ljubljani, prispevkov kulinaričnih in potovalnih blogerjev pa je toliko, da jim komaj še sledimo. Odprto kuhno je v okviru Tedna nezavržene hrane obiskal tudi eden najboljših kuharskih mojstrov današnjega časa, Massimo Bottura, ki se je kljub natrpanem urniku med stojnicami pomudil več ur.

Za nami je resnično čudovito leto. Čez zimo se bo ekipa Odprte kuhne umaknila na toplo, kjer bomo snovali nove načrte in poskrbeli, da bo naslednja sezona še boljša.

Ostanite z nami, se vidimo spomladi!

Deli: