Recept: Tatjanin brodet


Tatjanin brodet s totanji in polento

Še vedno sanjamo večere ob obali (še posebej tisti, prikrajšani za obisk morja). Ker pa nam jesenski hlad onemogoča, da bi kakšno ribo vrgli na žar, si bomo pripravili skledico brodeta, ki bo pogrela naše dlani, želodce in dušo.

 

1 kg totanjev (moški lignji)

900 g čebule

5 strokov česna

2 vejici peteršilja

1 žlička svežega timijana

1 žlička suhega rožmarina

lovorjev list

poper

sol

450 g pelatov (ena pločevinka)

3 dl vina

5 dl ribje osnove

oljčno olje

ribji file (po želji, za zgoščevanje)


Totanje, ki jim nekateri rečejo tudi moški lignji, očistimo in operemo. Čebulo nasekljamo. V lonec kanemo oljčno olje in na njem steklasto prepražimo čebulo. Dodamo očiščene totanje, pelate, nasekljan peteršilj in suha zelišča, poper in sol. 

Kuhamo tako dolgo, da se totanji zmehčajo, kakšne pol ure. Vmes zalivamo z vinom in ribjo osnovo in po potrebi dosolimo.

Postrežemo s polento, ki ji lahko med kuhanjem umešamo nasekljano blitvo. Kuhano polento zlijemo na pekač, ko se strdi, pa jo narežemo na kocke.

Pri Tatjani so nam zaupali še trik, kako brodet zgostiti: kuhano čebulo pretlačimo s paličnim mešalnikom in dodamo file katerekoli morske ribe.





Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. - Podrobnosti
strinjam se