Za lepšo prihodnost!


»U morju sa ribe zastrupline, prauja de maja plastika u seb. Dež i strpen. Use j pukvarjenu! Če b blo tk ket učas, a veš … Madona, dons more bit pa vsak bunbon u soj paperčk zavit!!! … I treba merkat na narava. Sam to sam huvareja, pa pričaja, nasledn dan se isto dogaja ket prej. Ja pravja, de j dolguročno. Ja, itak, de j dolguročn, sej že skoz dolguročno.«

- mama Ana, 88 let

 

Ideja bivanja na Zemlji je neločljivo povezana s konceptom (dolgo)trajnosti. Precej razumljivo, ko pa nimamo plana/planeta B, na katerega bi se lahko zanesli. Pa zares storimo vse, kar je v naši moči, da bi naša življenja trajala, takšna, kot so, nemara celo boljša? Prisluhnimo našim prednikom, da bodo tudi zanamci užili neokrnjene sadove narave, pitno vodo, uživali na toplem (ne žgočem) soncu ali pa v senci mogočnih dreves …

Vsak lahko prispeva. Tudi na Odprti kuhni se trudimo po najboljših močeh in že nekaj let skušamo naša druženja na Pogačarjevem trgu oblikovati karseda trajnostno, vsako sezono pa si želimo ta koncept še nadgraditi. Kaj nam je uspelo doslej?

Ži’jo jaz sem bio!

Hrano in pijačo vam na Odprti kuhni postrežemo izključno v biorazgradljivi in povratni embalaži. Naši dragi ponudniki so iz sezone v sezono bolj izvirni pri uporabi papirnatih, škrobnatih, celuloznih, kartonastih, lesenih in steklenih materialov, nekateri pa gredo celo tako daleč, da vam posladek postrežejo v kokosovem orehu. Tudi pribor in kozarčke, ki so videti plastični, lahko brez skrbi odvržete med bio odpadke, saj so izdelani na osnovi obnovljivega vira (PLA – polimlečna kislina), ki jih v zbirnem centru RCERO nato brez težav obvladajo.

Zmanjšuj, ločuj, se znova poslužuj!

Za lepša druženja in boljšo prihodnost skupaj skrbimo z marljivim ločevanjem odpadkov. Če ste kdaj v dvomih, vas pri ločevalnih otokih čakajo prijazni svetovalci iz podjetja Voka Snaga, ki vas bodo z veseljem usmerili in vam vsakič znova zagotovili, da lahko tudi kozarčke, ki so videti plastični, vržete med bio odpadke. 

V kategoriji “znova poslužuj” smo novo življenje vdahnili tudi odsluženim ceradam, iz katerih smo v sodelovanju s podjetjem Tricikel oblikovali ljubke blazinice, s katerimi bo posedanje na Pogačarjevem trgu še prijetnejše.

Vzorni in odgovorni!

Okolje bomo rešili in zavarovali le, če bomo prevzeli odgovornost za svoja dejanja in si vsak dan prizadevali ravnati bolje, v dobro nas vseh. Na Odprti kuhni s hrano ravnamo odgovorno, zato vse presežke in neporabljene ostanke hrane zapakiramo v paketke, ki jih prostovoljci združenja Slovenska filantropija nato razdelijo pomoči potrebnim. 

 

Obljubimo vam, da se bomo z dobrim zgledom še naprej trudili pokazati, da je tudi najbolj zakoreninjene navade in ravnanja mogoče postopoma spremeniti in sproščena druženja zasnovati trajnostno in okolju prijazno. Vi pa nam obljubite, da boste pristavili svoj piskrček (tudi dobesedno, z veseljem vam bomo postregli v embalaži, ki jo boste prinesli s seboj), še naprej tako vestno ločevali odpadke (hvala!) ter Odprto kuhno večkrat obiskali peš ali s kolesom (bonus: tako si boste lahko privoščili kakšno pivo več, ko se bomo končno spet srečali). 

Na lepšo prihodnost!

 

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. - Podrobnosti
strinjam se